MASH-læge bag forskningsprojekt

28. jul 2016
mashskaderartikle2016

 MASH-læge bag forskningsprojekt

 Torsdag middag havde 850 personer været omkring MASH-teltet på Dana Cup 2016 som følge af skader opstået på fodboldbanerne, i fritiden eller med sygdom. Men hvor mange kommer egentlig til skade, hvem er det der kommer til skade og hvor på kroppen bliver de skadet?

Det er spørgsmål som læge på Dana Cup de seneste 11 år, Peter Agger fra Aarhus Universitetshospital, har spurgt sig selv om flere gange. Sammen med en håndfuld kolleger har han netop afsluttet et forskningsprojekt, der har taget afsæt i Dana Cup fra 2012 til og med 2014, altså tre udgaver af verdens tredje største fodboldturnering for ungdom.

- Ud fra undersøgelsen kan vi konstatere en række facts, men vi kan også konstatere, at vi skal bruge endnu flere data for at blive meget mere kloge på idrætsskader, siger Peter Agger, der har måttet gå den tunge gang igennem tre års data.

- Vi har jo journalpligt i Danmark, også på Dana Cup, så vi havde relevante data lige ved hånden. Det var for så vidt blot om at gå i gang fra en ende. Med data i hånden kan vi konstatere, at pigerne generelt er mere skadet end drengene – i hvert fald har de henvendt sig flere gange i MASH-teltet sammenlignet med drengene. Vi ved, at der er forskel på muskel-, led- og knoglestyrke hos piger og drenge. Det kan være en af forskellene på skadesfrekvensen, altså en fysiologisk forskel. Men der kan også være en kulturel forskel, for vi ved, at kvinder er mere tilbøjelige til at søge læge end mænd, og det kan jo også gøre sig gældende for piger og drenge, påpeger Peter Agger, der også kan konstatere, at der mod slutningen af turneringen optræder flere skader end i begyndelsen.

- Vi kan ikke umiddelbart se hvorfor, men det kan have noget med træthed at gøre, men det kan også have noget at gøre med, at jo længere holdene når i turneringen, jo mere er spillerne villige til at ofre for at opnå det gode sportslige resultat. Og det kan betyde flere skader, mener lægen.

- Forskningsprojektet vil køre videre. Vi vil supplere de første tre års data med endnu flere data. Umiddelbart vil vi bruge de indsamlede data til at gøre forberedelserne til næste års Dana Cup endnu bedre. Når vi ved, at der forholdsmæssigt er flere ankel og knæskader end arm- og skulderskader, så ved vi, at vi har brug for flere krykker en armslynger. Men ved at indsamle endnu flere data får vi mulighed for at fokusere på endnu flere aspekter af skaderne. Vi kan sætte fokus på specifikke skadestyper, men vi ved jo også, at dem, der søger hjælp i MASH-teltet, kommer af andre årsager end sportsskader. Opstår der eksempelvis sygdom eller skader, når så mange unge er samlet på et relativt lille område, funderer Peter Agger, der forventer at skulle indsamle data for yderligere to-tre Dana Cupper, før han og kollegerne måske kan få svar på nogle flere af deres spørgsmål.

Gem
Del Del Del
Flere nyheder
crosschevron-down